Monday, June 9, 2014

Aborjinler

Aborjinler terimi genel olarak tüm bir Avustralya, Tasmanya ve çevre adalarda yaşayan yerlileri tanımlar. Aborjinlerin asıl kökeni ise Güneydoğu Asyadır ve Avustralyaya göç etmişlerdir. Yerleşik bir hayat sürmek yerine sürekli göçebe halinde avlanarak ve farklı bögelere göç ederek yaşamışlardır. Genelde ağaç dallarından yaptıkları geçici barakalarda veya direk açık alanlarda bir barınakları olmaksızın yaşarlardı.

Aborjinlerin en önemli av araçlarından birisi ise birçok yerli kabilesinden farklı olarak Bumeranglardır. Bumerangları gerçek anlamda usta olarak kullanan ve imal eden ilk topluluk olarakta tarihe geçmişlerdir. Ayrıca denizde ve göllerde de avlandıklarından mızraklar ve kanolar da imal etmiş ve kullanmışlardır. 18 .yüzyılda İngilizlerin Avustralya’yı kuşatması üzerine aborjin nüfusunun %80-90 ‘ı ingilizler tarafından öldürülmüştür ve nüfusları 40.000 lere kadar düşmüştür. Yıllar boyunca benliklerinden birşey kaybetmeyen aborjinler savaş sonrası kazandıkları haklarla beraber yeniden topluluklarını genişletmiş ve bugünlerde gene 250.000 lere ulaşmıştır.

Aborjinler suyla çeşitli kaya pigmentlerini karıştırarak elde ettikleri boyalarla kayalıklara veya ağaç kabuklarına ilkel fırçalar, çubuklar ve parmaklarını kullanarak veya ağızlarına aldıkları boyayı püskürterek boyama yapmışlardır. Müziğe çok önem veren aborjinlerin kendilerine has av şarkıları, cenaze şarkıları, atalarla ilgili şarkılar, mevsim şarkıları, hayvan ve arazi ile ilgili şarkılar ve Rüyazamanı efsaneleriyle ilgili şarkıları vardır.

No comments:

Post a Comment