Tuesday, June 10, 2014

Akrep Zehrindeki Şifa


Günümüzdeki amansız hastalıklar ve özellikle tedavisi bir türlü bulunamayanlar için doğadaki herşey tek tek denenmekte ve şifanın doğadaki hayvanlarda veya normalde uzak durduğumuz zararlı olduğunu düşündüğümüz şeylerde olabileceği düşünülmektedir. Kurbağalar, yılanlar darken şimdide uzmanlar akreplere yoğunlaşmış durumda. Akrepler, 50 oC sıcaklığa, -30 oC soğuğa ve yaklaşık bir yıl açlık ve susuzluğa dayanabilecek şekilde yaratılmıştır. Zehiri ise türden türe değişmek sureti ile çok etkili ve ölümcüldür.

Farklı akrep türlerinin zehirleri şimdiden farklı hastalıklarda kullanılmaya başlanmıştır bile. İsrail'de yaşayan sarıakrebin zehri, beyin kanserinin tedavisinde kullanılmaktadır. Zehirde bulunan bir madde hastaya enjekte edildikten sonra bu maddenin 'glioma' adı verilen kanser hücrelerini sarmaladığı ve radyasyona maruz bırakıldığında da kanser hücrelerinin öldüğü görülmüştür. Orta Amerika'da yaşayan 'Centruroides margaritatus' isimli akrebin zehrinin by-pas ameliyatlarının başarı nispetini artırdığı tespit edilmiştir. 'Neointimal hyperplasia' denilen by-pas ameliyatı sonrasında damarların tıkanmasına sebep olan hücre çoğalması, ameliyatların başarısızlıkla neticelenmesine sebep olmaktadır. Lâboratuvar araştırmaları neticesinde, akrepten alınan margatoksin isimli zehrin, by-pas ameliyatı sonrası meydana gelen bu hücre çoğalmasını önlemeye vesile olduğu görülmüştür. 

Dr. Bawaskar, ünlü tıp dergisi 'Lancet'in 2007 Kasım sayısında, kırmızı akrebin zehrinin genetik bir kalb rahatsızlığı olan Brugada sendromunun iyileşmesine vesile olduğu belirtilmiştir. Brugada sendromu, sağlıklı görünen genç insanlarda kalb ritimlerinde düzensizliklere ve âni ölümlere sebep olan irsi bir hastalıktır. 

No comments:

Post a Comment