Beyaz çay daha bu sene Türkiye'de tanınmaya başlandı. Oysa ki Çinliler tarafında yüzyıllardır içiliyor. Özellikle Çin'de gençlik ikrisi olarak bilinen bu bitki bizim bildiğimiz çay bitkisinden üretiliyor. Beyaz çay, çay bitkisinin en kaliteli yerleri olan uç kısımlarından elde edilerek meydana gelir. Yeşil çay gibi acımsı bir tadı yoktur içilmesi kolay olan bu çayın demlendikten sonraki rengide siyah ve yeşil çaydan tamamen farklıdır.
Beyaz çayı diğer çaylardan ayıran bir diger özellikte çay toplanırken daha çiçek açmadan toplanmasıdır. Toplanırkende çok dikkat edilmesi gerekir bu nedenle sadece el ile toplanılır. Her sürgün de beyaz çayı tanelerini toplamak mümkündür ancak önemli olan ilk sürgünlerden çıkan taneleri toplayabilmektir. İlk sürgüden toplanan çay nerdeyse altın fiyatına satılır.
Beyaz çay çok az işlemden geçtiği için çok narin yapıdadır. Kullanımını da bir o kadar narin olması gerekmektedir. Kesinlikle türk çayı gibi kaynatılmamalıdır. Sıcak bir bardak suya birkaç adet atmanız yeterlidir. Eğer daha iyi bir performan isterseniz küçük termoslarınıza sıcak suyu doldurup içine çayınızı attıktan sonra 5 dakika bekletmeniz beyaz çayın daha çok tadını çıkartarak içmenize yardımcı olacaktır.
Beyaz çayın faydalarına gelecek olursak kanser önleyici, kemik güçlendirici, dişetleri için çok faydalı, kan şekerini olarak birkaç tanesini sayabiliriz.Hala beyaz çay denemediyseniz şiddetle içmenizi tavsiye ederim.
No comments:
Post a Comment