40 sayısı dinimizde ve geleneklerimizde geniş yer tutar ve çok önemlidir. Osmanlıdan beri birçok konuda önemli sayılan 40 rakamının önemi dinimizin etkisiyle dahada fazla artmıştır.
Yeni doğum yapmış bir kadının yanına bir iki kişi hariç kırk gün boyunca kimse girip çıkmaz. Bu durum tamamen bebeğin sağlığının korunması amacı ile ilgili olsada ayrıca bu süre çocuğun kırkının çıkması anlamına da gelir ki, bu anlayışa bağlı gelenekler vardır; dua okunması, yemek verilmesi vs. gibi. Ölünün kırkının çıkması da yine benzer biçimde dualarla ve helva yapılarak gerçekleştirilir. Bu adetin temelinde ise ruhun yaşadığı evi ancak kırk gün sonra terk ettiği inancı vardır.
Bir duayı çok okumak istenirse, en az kırk kere okumalıdır. Beş vakit namaz, sünnetleri ile beraber kırk rekattır. Fatiha, beş vakit namazın, her rekatında okunur. Böylece, her gün en az, kırk kere okunur. Hikâye ve masallarda “kırk gün, kırk gece” düğünler yapılır. Cezalandırılanlar için “Kırk katır veya kırk satır” şeklinde bir uygulamadan bahsedilir. Eskilerde kırk eren veya kırk şaman tarafından korunan kutlu kişilere bile Kırklı adı verilirmiş. Örneklerin sonsuz olduğu 40 sayısının gizemi ve önemi, adet ve geleneklerimizde ve özellikle dinimizde çoğunluğu bildiren işlerde asgari en büyük sayıyı temsil etmesinden kaynaklanmaktadır.
Dolayısı ile bütün bunlar 41 kere Maaşallah lafının en büyük sayıdan bile 1 fazla olan sayıyı temsil ettiğini açıklıyor!
NE SALLAMIŞSIN BE
ReplyDeleteYardım başvurusu
ReplyDeleteMaddi Yardım Başvurusu
ReplyDeleteOyun Hileleri
ReplyDeleteGüzel içerik Sosyal yardımlar
ReplyDelete