Selenyum vücudumuzun direncini ve bağışıklı sistemini güçlendiren antioksidan özelliği taşıyan ve kanser riskini azaltan bir mineraldir. Aynı zamanda yaşlılık belirtilerini geciktirerek hem vücudumuzu hem de organlarımızı deforme olmaya karşı korur. Sperm üretiminde de önemli rol oynayan Selenyumun üreme sistemindeki görevi büyüktür. Vücuttaki zehirli maddelerin zararlı etkilerini azaltır ve vücuttan atılmalarına yardımcı olur. Karaciğerin faaliyetlerini düzenli olarak sürdürmesine katkıda bulunur.
Selenyumun gerekenden çok az alınması durumunda kaslar zayıflar, vücut direnci düşer ve hastalıklara yakalanma riski artar. Ayrıca kalp ve damar sağlığında bozulmalara neden olan selenyum eksikliği, çocuklarda da gelişimin yavaşlamasına neden olur. Göz sağlığını olumsuz etkiler. Erken yaşlanma, sinir sistemi hastalıkları ve zekâ geriliğine neden olabilir. Fazla alınması durumunda ise sindirim sistemi sorunları, saç-tırnak kaybı ve kemik hastalıkları ortaya çıkmaya başlar. Çok yüksek dozları ise ölümle sonuçlanabilir.
Arpa, buğday gibi tahıllar, deniz ürünleri, et, karaciğer, pekmez, süt ve süt ürünleri, yumurta, tereyağı, mantar, soğan, lahana, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler ve tavuk eti bol miktarda selenyum içeren besinlerdir. Yetişkinlerde günlük selenyum ihtiyacı 80 – 100 mg dolaylarındadır.
No comments:
Post a Comment