Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ve son yıllardaki yeni adetlerle çayın kahvenin içine bile koyarak içtiğimiz bal'ın hikayesi nedir ve arılar nasıl bal yaparlar diye merak ettiniz mi hiç?
Arılar sadece bal yapmaları bakımından değil, aynı zamanda bitkilerin döllenmelerini sağlamları bakımından da faydalıdır. Meyve ağaçları çiçeklerine konup çiçek tozlarını taşıyan hayvanların dörtte üçünü arılar meydana getirir.
Arının sindirim sistemi ağızdan başlar, anusta sona erer. Ağızdan başlayan yemek borusu karın kısmında iki şişkinlik yapar: Bunlardan birincisi arının bal midesi, ikincisi de asıl midesidir. Arılar çiçeklerden emdiği balözlerini birinci midesine depo eder, sonra bunu, sindirim sularıyla karıştırarak koyu bir kıvama getirir ve önceden yaptıkları peteklerin içine püskürtür. Arı bu balı kışın kendisine ve yavrularına yiyecek olarak saklar.
Sonbahar gelip de havalar serinlemeye başlayınca arılar içleri balla dolu peteklerin ağzını mumla örterler, kışın kullanmak için saklarlar. Bu petekler çıkartılarak içindeki bal alınır. Fakat balın tamamı alınırsa, o zaman arılara kışın yiyecekleri kadar bal kalmaz ve açlıktan ölebilirler. Bunun için petekteki arıların kışı geçirmesine yetecek kadar balı daima kovanda bırakmak gerekir. Kışın soğuk havalarda arılar birbiri üstüne yığılarak soğuktan korunurlar, balla beslenirler.
No comments:
Post a Comment