Monday, June 9, 2014

Toplu Mülakat Taktikleri

Daha önce farklı mülakat çeşitlerini farklı başlıklar altında paylaşmıştık. Bugün sizlere toplu mülakatlardan ve bu mülakatların üstesinden başarı ile gelme yöntemlerinden bahsedeceğiz. Birçok firma elemek istemediği veya kendini ifade ederken görmek istediği adaylar için toplu mülakatlar uygular. Toplu mülakat sistemi aslında genel olarak ortaya atılan bir fikrin veya konunun odada bulunan adaylar tarafından nasıl savunulduğunu, ne çeşit tepkilerle savunulduğunu ve düşünme/uygulama yöntemlerini görmek için uygulanır.

Toplu mülakata alınan adaylar bir odaya veya toplantı salonuna alındıktan sonra genelde İK uzmanı tarafından bu konu hakkında fikirleriniz nelerdir kendi aranızda tartışınız veya şöyle bir konuya takım olarak çözüm bulmanız gerekiyor lütfen şu kadar süre içinde tartışınız şeklinde uygulanır. Bu tip durumlarda dikkat edilecek en önemli nokta kimsenin fikrini veya önerisini alelade bir şekilde kötülememektir.

Takım çalışması demek ortaya ya çok güzel bir fikir atıp diğerlerinden gelen fikirlerle onu geliştirmek ve herkesin düşüncesine saygı duyup onları kötülemeden o fikri alıp "aslında güzel bir fikir ama şu açıdan uygulanırsa" veya " şu şu eklemeler yapılırsa" şeklinde yorumlayarak tekrar masaya sunmaktır. Öncelikle yapabildiğiniz kadar aklınızda diğer adayların isimlerini tutun. İlk 4-5 dakika bırakın herkes kendini gösterip öne çıkmaya çalışırken siz onları dinleyin ve kafanızda hepsini birleştirerek güzelce bir yoğurun ve birden kibar bir şekilde odadaki klşilerin adları ve fikirlerini destekleyerek ve onlara teşekkür ederek kendi fikrinizi sunun. Mülakatın kahramanı kesinlikle siz olacaksınız!

No comments:

Post a Comment