Yüksek sesle müzik dinlemek hepimizin gençlik çağlarımızda yaptığımız bir şeydir. O dönemler ne kadar istesekte o yılların teknolojisi olan kasetçalarlar, walkmenler veya cd çalarlarla çok fazla ses alamazdık. Teknolojinin gelişmesi ve önce mp3 çalarların çıkması sonra binlerce şarkı atabildiğimiz Ipod’ların çıkması ile daha çok ve daha yüksek sesle müzik dinler olduk. Motorsikletlere bile radyo taktıran bir millet olarak müziği her zaman sevmişizdir. Peki yüksek sesle müzik dinlemek ne kadar zararlı? Belirli desibellerin üzerinde dinlediğimiz her müzik kulaklarımıza çok büyük hasarlar verebiliyor.
Kulağımızdaki duymayı sağlayan hücreler 85db ve üzeri her sese karşı çok duyarlıdır. Bu rakamın üzerindeki her bir ses zamanla kulağımıza zarar verir. Eğer bunu sürekli yapıyorsak kısa bir süre sonra yıpranan hücreler aynı duyuyu alamamıza sebep olur. Gittikçe bu şekilde yıpranan hücreler bir süre sonra ciddi ve tedavi edilmesi mümkün bile olmayan işitme kayıplarına yol açar ve belirli bir yaşa geldiğimizde de işitme cihazları kullanmaktan başka çaremiz kalmaz.
Peki 85 db den düşük olacak şekilde sesi nasıl ayarlarsınız. Kulaklıklarınızı çıkardığınızda müziği duyamıyorsanız bu sizin için yeterli bir ses seviyesidir. Sesin dışarıya anlaşılır bir şekilde gelmesinden itibaren zararlı bir ses ayarında dinliyorsunuz demektir. Tabiki kimse işitme kayıpları kendini ufaktan göstermeden yüksek sesle müzik dinlemeye başlamayacakta olsa aslında çok daha fazla ciddiye alınması gereken bir konu olduğuda apaçık ortada.
No comments:
Post a Comment