Monday, June 9, 2014

Pratik Bilgiler

Bu sene olimpiyatlarda da izlediğimiz gibi daha önceki yıllarda pek ilgi duyulmayan birçok spor dalı artık yavaş yavaş ön plana çıkmaya başlıyor. Kış oyunlarına duyulan ilginin artması ile farklı dallarda yapılan bu tarz oyunların kategorileri ve sınıflandırmasıda değişiyor. Körling sporuda bunlardan birisi. Ülkemizde pek bilinmeyen fakat son yıllarda tanınmaya başlayan bu sporun tarihi aslında çok eskilere dayanıyor.

1998 yılında resmi spor dalları arasında yer almaya başlayan Curling sporunun kökeni 1500'lü yıllara dayanır ve aslen iskoçyalılar tarafından geliştirilmiş bir spor dalıdır. Kanadalılar tarafından daha çok tutulup ilgi duyulan bu spor oynanma yoğunluğu dolayısı lie Kanada menşei bir spor dalı olarak bilinmektedir.

Körling oyunu, iki takımdan oluşmaktadır. Takım dört kişilik bir ekipten meydana gelmektedir. Bu aktivite 42 m uzunluğunda 4,3 m genişliğinden oluşan buz pisti üzerinde oynanmaktadır. 10 raunt olarak belirlenen spor dalı, taş, süpürge ya da fırça malzemeleri yardımı ile oynanmaktadır. Her raunt 76 dakikalık zaman diliminden oluşmaktadır. Maç bitimi berabere ise uzatmalara gidilmektedir. 60 saniyelik molalar oyuncuların dinlenmesi için verilmektedir.

No comments:

Post a Comment