Yeraltına biriken suların kazılarak kuyu haline getirilmesi ile oluşan ve oradan temin edilen suya kuyu suyu denilir. Kuyu suları hernekadar daha sağlıklı ve doğal olarak nitelendirilsede bakımı ve kontrolleri yapılmayan kuyu suları hem birçok hastalığa davetiye çıkartabilir hemde zehirleyici maddeler içerebilir. Kuyular yılda en az bir kere olmak üzere, kuyu suyu boşaltıldıktan sonra duvarlar fırça ile iyice temizlenmelidir. Gübrelik ve benzeri yapılardan, toprağın geçirgenlik durumuna göre, 30 -100 metre uzakta olmalıdır. Bu tür yapılar kuyuya göre daha aşağıda, yer meyline göre alt tarafta kalmalıdır. Kuyu duvarı yer yüzeyinden 60 -70 cm daha yüksekte bitecek şekilde sonlandırılmalı (kuyu bileziği) ve ağzı uygun bir kapakla kapatılmalıdır. Kuyu bileziğinin etrafında kalan toprak yüzeyi 2- 3 metre çap genişliğinde su geçirmez bir malzeme ile kaplanarak (kuyu platformu) bilezik kenarından ve yer çatlaklarından girecek yüzeysel sulara engel olunmalıdır. Kuyunun 10 - 15 metre etrafından çit / tel çekilmek suretiyle, hayvanların kuyu alanı ve çevresine girişine engel olunmalıdır.
No comments:
Post a Comment