Her ne kadar millet olarak çok baharat kullanmamızla övünsekte Asya ve Hindistan’da kullanılan kadar baharatı rüyamızda bile göremeyiz. Buralarda en çok kullanılan baharatların başında köri sosu geliyor. Köri, birçok bahartın bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş karışım bir baharattır. Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanarak uzun yıllar boyunca tazeliği ve içeriğini koruyabilen körinin içinde kimyon, biber, kişniş, zerdeçal,karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber gibi birçok baharat yoğunluklarına göre eşit oranlarda bulunmaktadır.
Bu kadar baharatı bir arada içeren bir formülün ise tahmin edileceği gibi vücudumuzada birçok faydası bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda körinin içerisinde bulunan kurkuminin maddesi kanser hücrelerinin, kemoterapiye duyarlılığını artırdığı ve bu şekilde hastalara verilen kemotepari dozlarının daha da aza indirgenebildiği saptanmış. Fakat bütün bu anlattıklarımız, henüz başlangıç aşamasında olan bir araştırmadan alınan notlar. Daha önce kurkumin maddesinin ile ilgili yapılan araştırmalar, kanser, felç geçiren hastalar ve bunama teşhisi konulmuş hastalar üzerinde etkili olduğu saptanmış. Tabiki alerjik açıdan sıkıntılı olan bazı hastalarda da birçok farklı alerjiyi aynı anda tetikleyebildiği de saptanmış. Dolayısı ile körü kullanırlen dozuna dikkat!
No comments:
Post a Comment