Meyve olarak ilk çıktığında Çağla adı verilen ve daha sonra olgunlaştığında badem olarak yediğimiz bu meyvenin acı ve tatlı badem olmak üzere iki çeşidi mevcuttur. Badem ağaçları 5-10 metreye kadar büyüyebilen ve akdeniz iklimini seven ağaçlardır. Özellikle içerisinden çıkan öz sütünün ve yağının çocuk gelişiminde ve vücudumuzun bağışıklık sistemine büyük katkıları bulunmaktadır. Bademin en çok bilinen faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Yorgunluğu gidermeyi başaran badem zihni ve bedeni güçlü kılar.
- Badem, bir omega 3 kaynağı olarak kalp ve damar dostudur.
- Kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler.
- Tansiyonu düşürür, şeker hastalarında riski azaltır.
- Hamilelerin zayıf düşmeyerek bu yemişi sütle tüketmesi taktirinde midenin kuvvetlenmesini sağlar.
- Gebelik için çinko minerali içerir.
- Kabızlığın önüne geçmeyi başaran badem; böbrek, mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir.
- İçindeki kalsiyum kolesterol düzeyini düşürür ve kemik erimesini önler.
- Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletmeyi başararır.
- Boğaz ağrısı, anjin, boğaz yanması ve akciğer hastalıklarında faydalıdır.
- Egzama ağırlarıyla kaşıntılara iyi gelir.
- Yumurtayla karıştırılıp basur memelerine sürülecek olursa, ağrı ve yanmaları giderir.
No comments:
Post a Comment