Monday, July 28, 2014

Şeker Bayramınız Kutlu Olsun

Eski yıllarda 1-2 gün öncesinden evin 40’lamak yolu ile her noktasının temizlendiği, ailecek en güzel kıyafetlerin giyildiği, sabah erkenden kalkılıp bayram namazının kılındığı ve bayram boyunca önce aile büyükleri olmak üzere eşin dostun arkadaşların ziyaret edildiği bayramlar vardı. 

Artık bayram denilince akla uzun süreli tatiller, 5 yıldızlı oteller, yurtdışı turları veya evde miskin miskin oturup dinlenmek geliyor. 80-90 ‘lı yıllarda sabah radyolar açılır güzel müzikler dinlenir hatta şanslı iseniz Barış Manço’nun “bugün bayram erken kalkın çocuklar “ şarkısına denk gelirdiniz. O dönemlerde bayram, çocuklar için her gittikleri yerde şeker yiyip resmen şeker koleksiyonu yapabilecekleri, kıyafetlerini kirletmemeye çalışarak dışarıda rahatça oynayabilecekleri ve her gittikleri evin çocuklarının oyuncaklarına göz atabilecekleri veya onlarla kaynaşarak farklı oyunlar oynayabilecekleri bir şenlik havasında geçerken yetişkinler içinde belkide uzun süredir görmedikleri akrabalarını ve arkadaşlarını ziyaret edebilecekleri, kısada olsa sohbet edip hasret giderebilecekleri veya tüm aile bir araya gelerek birşeyler yapabilecekleri bir etkinlikti bayramlar.

Her ne kadar artık o günler biraz geride kalsada genede bu adetler hiçbir zaman unutulmayacak. Herkese mutlu, sağlıklı ve huzurlu bayramlar dileriz.

No comments:

Post a Comment