Tuesday, July 29, 2014

CD ve DVD İcadı

Compact Disc olarak adlandırılan ilk CD’ler Philips ve Sony firmalarının ortaklığı ile 1982 yılında piyasaya sürülmüştür. Philips'in mühendislerden Lou Ottens' 1975′te sesi küçük bir optik disk üzerine kaydetmek için çalışmalar yapıyordu: Sony ile ortak geliştirme çalışmasından sonra' 1982′de yaygın olarak kullanılan 4'8 inçlik (12 cm) kompakt diskler piyasaya çıktı; bu buluş daha sonra da CD-ROM olarak bilgisayarlara uyarlandı.

Daha sonrasında hem lazer eknolojilerindeki hemde bilgisayar teknolojilerindeki ilerlemeler 1990′larda Philips' Sony' Matsushita ve Toshiba'nın “sayısal çok yönlü disk” (DVD) i geliştirmesine öncülük etti. CD ile aynı boyuttaki DVD çok daha fazla bilgiyi içerisine depolayabiliyordu. Dolayısı ile hem içeriği ve kapasitesi hem de daha kaliteli görüntü sunması ile CD’den daha çok tercih edilmeye başlandı ve zamanla film sektörünün de vazgeçilmezi haline geldi.

Hernekadar daha sonra BlureRay teknolojisi çıksada DVD’ler daha ekonomik olması sebebi ile halen yoğun olarak tercih ediliyor ve blueray oynatıcılar dvd player’larla aşağı yukarı aynı fiyatlarda satılana kadarda tercih edilecek gibi görünüyor.

No comments:

Post a Comment