Thursday, July 24, 2014

2014 Fitre Miktarı

Ramazan ayının sonlarında her müslümanın vermesi gereken bir sadaka olarak geçen fitre miktarları diyanetin ara ara veya her yıl ramazan ayı içerisinde açıkladığı rakamlara göre değişiklik göstermektedir. Buna yalnız fıtra da denilmektedir fakat fıtra kelimesi halk arasında söylene söylene fitre şeklini almıştır ve bugünlerde fitre olarak geçmektedir. Fıtır sadakası (fitre), insanın yaradılışına bir şükür olmak üzere sevab kazanmak kasdıyla verdiği sadaka anlamınada gelmektedir.

Fitre rakamının belirlenmesinde müslüman ülkelerin o anki sosyal ve ekonomik yaşam şartları ile geçim sınırları göz önüne alınır. Aynı zamanda hem ülkemizde hem de müslüman ülkelerin çoğunda artık sabitleşmiş bir şekilde asgari ücret doğrultusunda hesaplanmaktadır.

Her yıl belirlenen bu rakam camilerde ve diğer dini kurumlarda duyurulmaktadır. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca 2014 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2015 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar en düşük sadaka-i fıtır miktarı 10,00 TL (On lira) olarak belirlenmiştir.

Fitre vermek için şart olan, müslüman olmak, hür olmak ve aslî ihtiyaçlar dışında nisab miktarı mala sâhip olmaktır. Akıl ve bülûğ fitrede şart değildir. Zengin akıl hastalarının ve çocukların fitreleri, velileri tarafından verilmelidir.

No comments:

Post a Comment