Thursday, July 24, 2014

Karpuz ve Faydaları

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden birisi olan karpuz en çok tüketilen meyvelerden birisidir. Hem serinletici hem de tok tutucu özelliği ile evimizden eksik etmediğimiz karpuz özellikle yaz aylarında bazı öğünlerin geçiştirilmesinde yani karpuz-ekmek olarak bile Türk kültürüne girmeyi başarmıştır. Bu kadar çok tükettiğimiz bir meyvenin faydalarını bilsek sanırızki çok daha fazla karpuz tüketirdik. İşte karpuzun en çok bilinen faydaları:

· Kanser çeşitlerine karşı olan tedavi edici ve koruyucu etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan Basıncının düzenlenmesine de yardımcı olduğu biliniyor.

· Karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerdiğini, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor.

· Karpuz iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve Bağırsak Kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor.

· Karpuz, yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri bulunuyor. Karpuzun tüketilmesi için olgunlaşmış olmasına özen gösterilmesi gerekiyor.

· İçeriğinde bol miktarda bulunan laykopen maddesi nedeniyle, kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor.

· Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller diye adlandırılan toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir.



No comments:

Post a Comment