Igloo yani eskimoların buzdan evleri buz kütlelerinin üst üste dizilmesi ve kıvrım yerlerinin yontulması ile elde edilir. Gövdeyi oluşturan buz kalıplarının arası ise tuğlaların arasına çimento koyulmasına benzer bir şekilde karla örtünür ve sıvanır. İçerideki ısı yalıtımının sağlanması ve ısının içeride tutulması amacıyla kapılar yer altından dışarıya çıkacak bir tünel şeklinde yapılır. İçeri girip çıkarken kapının açılıp kapanması, içerdeki sıcak havanın dışarı kaçmasına soğuk havanın içeri dolmasına neden olur bu yüzden Igloo’lar yapılırken önce geçici bir kapı yapılır ve yapı tamamlandığında asıl kapı evin altındaki kar kazılarak yeraltından geçilmek sureti ile yapılır. Dışarıdan içeriye ve içeriden dışarıya ısı geçişini zorlaştıran bu sistem sayesinde kardan evlerde yakılan küçük bir ateş bile dışarıdaki dondurucu soğuğa karşı Eskimoların korunmasında yeterli olur.
Igloo evleri dışarıdan bakıldığında buzdan bir evin içerisi ne kadar sıcak olabilir diye düşündürsede evlerin içleri yalıtım sağlanırsa 9-10 dereceye kadar çıkabilmektedir. Dolayısı ile içeride giysilerinizi kurutabilir ve rahat bir uyku çekebilirsiniz. İçlerinde yağla çalışan gaz lambası kullanılır ve yemekler bunun üzerinde pişirilir. Oturma yerleri ise hayvan postlarından ve kürklerinden oluşmuştur.
İngilizce “Eskimo evi”. “iglu” diye okunur. Kardan buzdan oyulur. Kardan evlerin duvarları, yine kardan yapılan kalıplarla örülmüştür. Bu kalıplar, kar tanecikleri ve bu tanecikler arasında bulunan hava dolu gözeneklerden meydana gelir. Öyle ki kar kalıplarının yapısının büyük bir kısmının hava dolu gözeneklerden meydana geldiğini söyleyebiliriz. Durgun havanın ısı iletimi, katı maddelerin ısı iletiminden daha düşüktür.
No comments:
Post a Comment