Sunday, July 20, 2014

Beyin Göçü

Ülkemizde iyi bir üniversiteden de mezun olsanız hemen güzel bir iş bulup çalışmak herkesin harcı değil malesef. Özellikle kurumsallaşma ile birlikte firmaların içeriden mavcut çalışan tavsiyeleri ile iş alımları yaptıkları bir dönemde çok çok daha zor. Bunu bilen öğrenciler ise yaz aylarında veya mezuniyetleri sonrası yurtdışına giderek dil öğrenmeyi ve CV lerine ekleyip iş ararken artı olarak kullanabilecekleri birşeyler yapmaya çalışıyorlar. 

Yurtdışına daha doğrusu özellikle İngiltere, Amerika ve Kanada’ya giden öğrenciler sanıldığı kadar güzel şartlarda yaşamıyor tabiki. Öğrencilerin çoğu Türk parasının saydığımız ülkelerdeki para birimlerine göre çok düşük olması sebebi ile aşırı maliyetli ve pahalı olan eğitimlerini karşılayabilmek için aynı zamanda çalışıyorlar ve bir yandan eğitimlerinin maddi desteğini karşılarken bir yandan da dillerini konuşarak geliştirmeye çalışıyorlar.

Yurtdışına giden Türk veya başka milletlerden olsun bütün öğrencilerin yaptıkları daha doğrusu bulabildikleri işler ise pizzacılık, fast food servis-dağıtım, garsonluk, el ilanları dağıtılması ve inşaat gibi ağır işler oluyor. Bir süre sonra dilini geliştirip daha iyi işler yaptıkça orada kazandığını Türkiye ile karşılaştıran bu öğrenciler birdahaTürkiye’ye dönmek ve orada yaşamak istemiyor. İşte bu şekilde birçok ülke taze beyinlerini ve mezunlarını yurtdışına kaptırıyor ne yazikki.

No comments:

Post a Comment