Thursday, July 10, 2014

Bilardonun İcadı ve Tarihi

Bilardo oyunu ilk olarak 14. yy’da ortaya çıktı. Literatürlere göre ilk bilardo masası 1470′te görüldü. Oyunun yaygınlaşması ise Louis 14′un saltanat döneminde gerçekleşti. O yıllarda herhangi bir standardı olmadan ve farklı masa büyüklüklerinde oynanan bilardoya 16.yy sonlarına doğru standartlar gelmeye ve ilk turnuvaları düzenlenmeye başladı. Günümüzde Avrupa’da en çok oynanan kapalı alan sporları içinde ilk 5 sırada olan bilardo

Bilardo Araçları:

ISTAKA : 18 yüzyıl sonlarına kadar bilardo, golf soplarına benzer bir tarafı geniş, ” çoban sopaları ” adı verilen sopalarla oynanıyordu. Bantla yapışık kalan toplara bu sopalarla vurmanın zorluğu insanoğlunu ince uçlu çoban sopaları kullanmaya yöneltti ve ıstaka adı verilen sopalar kullanılmaya başlandı.

TEBEŞİR : Istakanın ucu kayma ( çıtlama ) yapmadan topa vurulabilmesi için uzun yıllar alçılı duvarlara sürülüyordu. 1818 yılında bir bilardo ustası olan ingiliz John CARR hap kutularının içini bilmediğimiz yumuşak tebeşirle doldurarak satmaya başladı ve tebeşir tarihe böyle geçti.

KÖSELE UÇ : Bir Fransız piyade subayı olan Monsieur MINGAUD siyasi bir suçtan dolayı hapise girdiğinde bilardo oynamasına izin veriliyordu. Istakanın ucundaki bir arızayı gidermeye çalışırken ayakkabısının köselesini kullanınca, bu çalışma ilk kösele ucun icadına yol açmıştır.Topa falso verebilmeyi ve kleps hareketini yaptırabilmeyi sağlayan bu icadın tarihi 1825 olarak kabul edilmektedir. 

BANT : İlk bilardo masalarında topların yere düşmesini engellemek için ahşap bir çerçeve kullanılıyordu. Aşırı ses dolayısı ile bu çerçevenin iç kısmına önce içi keçe ile doldurulmuş bez yastık kullanılmıştır. 1855 yılında ilk standart masanın mucidi İngiliz Thurston, lastik bantıda ilk defa uygulayan insan olmuştur. 

TOPLAR : İlk önceleri tahta olan bilardo topları 16. yüzyıl ve sonrası Fil dişinden imal ediliyordu. Ancak homojen bir yapı içermesi, kolay deforme olabilmesi, çok zor bulunabilmesi ve ekonomik olmayışı gibi sebeblerle insanlar sentetik malzemeler üzerine araştırma yapıyorlardı. Bu araştırmacılardan Amerikalı John Wesley HYATT, 1868 yılında ilk plastik topun mucidi olmuştur. Günümüz teknolojisi ise bilardo toplarını Phenol reçinesinin sıkıştırılması ile elde etmektedir.

No comments:

Post a Comment