Monday, August 11, 2014

Yunanlılar Bu Seferde Döner'imize Sahip Çıkıyor!

Yunanlılar yoğurt ve baklavadan sonra bu seferde döner'imize el koymaya çalışıyor. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz yıllarda yoğurdun patentini almaya çalışmışlar ve onunda öncesinde baklavayı kendi ürünleri olarak iddia etmişlerdi. 

Malesef ülke olarak toplumsal ve kültürel değerlerimize pek sahip çıkamadığımız için yunanlıların bizden öğrendikleri bir çok kültürü kendilerinin olarak sahiplenmelerine ve utanmadan birde bu durumu patent almaya kadar taşımalarına engel olamıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Toronto’da düzenlenen Yunan Festivalinde stand açarak döner satan yunanlılar kendi dillerinde döneri GYRO olarak isimlendirmişler bile. Festival boyunca sadece 1 stand’ta 20-30 bin döner satıldığını hesap edecek olursanız o esnada doğal olarak yapılan reklamın ve o yemeğin isminin Gyro olarak insanlara lanse edilmesinin etkilerini düşünmek bile istemiyoruz. Döner kültürü aslında araplarda ve biz Türk’lerde meşhur olan bir kültür olmakla beraber Arap ülkelerinde Shawarma olarakta adlandırılmaktadır. 

Ülkemizin tanınmamasında ve Türkiye denildiğinde sayısız kültür simgelerimiz ve yemekleriniz varken insanların aklına sadece İstanbul ve Lokum gelmesi biraz üzücü bir durum. Umarız yakında lokum’uda kaybetmeyiz.

No comments:

Post a Comment