Friday, August 29, 2014

Yoga ve Türleri

Son yıllarda spor ve egzersizden ziyade herkesin odak noktası olan yoga birçok merkezde genel hatlarıyla ve kişiye özel spesifikleştirilmeden öğretilip uygulanıyor. Yoganın kendi içinde 9 farklı çeşidi bulunmakta ve yeni başlayanlardan yapılış amaçlarına kadar bu türler kendi içlerinde farklılık göstermektedeir. İşte Yoganın türleri ve uygulanma alanları;

Hatha: Yogaya yeni başlayanlar için bedensel hareketler üzerine kurulu, klasik bir yoga tarzıdır. Asanalara ek olarak gevşeme (shavasana) ve nefes ritmi kontrolü (pranayama) uygulanıyor. İrade yogası. Ashtanga, Iyengar, Bikram Yoga gibi isimler, hep Hatha Yoga’nın çeşidi.

Bikram:Esneklik arayanlar için ideal yoga çeşidi :) Sıcaklığı 38 derece olan bir odada, 26 geleneksel yoga pozisyonu uygulanıyor. Kas, eklem ve bağları sakatlanma riski olmadan ısıtma ve esnetme amacı ile öne çıkıyor. Toksinlerin atılmasına ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olmasıyla öne çıkıyor.

Vinyasa Yoga:Başlangıç seviyesini seçince tercih edilen, biraz daha terleten bir yoga :) Vinyasa, nefes ve hareketin birlikte akışını ifade ediyor. Vinyasa yogada belli bir akış söz konusu: her nefes alışla bir poz, her nefes verişle bir poz şeklinde asanalar birbirine bağlanarak akıcı bir seri halinde yapılıyor. Vinyasa Flow Yoga

Iyengar Yoga :Boyun ve sırt bölgesinde problemi olanlar için ideal yoga tipi. Hatha Yoga duruşları bant, yastık, battaniye, sandalye, kayış vb. desteklerle uygulanıyor. Yogaya yeni başlayan ve esnek olmadığını düşünen bünyelerin seçimi :)

Kundalini Yoga:Daha ruhani bir deneyim arayanların yogası :) Çakralar üzerine; özel olarak da kuyruk sokumunda bulunduğu söylenen enerjinin uyandırılması üzerine kurulu yoga çalışması. Sinir sistemini güçlendiriyor, salgı bezlerini dengeliyor.

Ashtanga Yoga :Vinyasa sevenlerin, hızlı yoga yapmak isteyenlerin tercihi :) Yoga’nın 8 organı üzerine kurulu, 8 basamaklı yoga. (8 basamak: kendi hayatını yönetme, sabit gözlem, yoga duruşu, nefes tekniği, içe dönüş, odaklanma, meditasyon, aydınlanma). Cardio içeriyor; daha güçlü ve dayanıklı olmayı gerektiriyor, çok sayıda ve daha güç gerektiren asanalarla ilerliyor.

Power Yoga:Spor salonlarında, zayıflamak için yapılan yoga türü. Vinyasa Yoga’nın Batı’daki yorumu :) Temel olarak Ashtanga yoga; yine Vinsaya’daki gibi duruşlar arasında bekleme yok; güçlenme odaklı ve içine fitness öğeleri katışmış yoga türü. 

Yin Yoga:Bu da esneklik arayanların yogası :) Yang yoga tarzlarında kaslar çalıştırılırken, yin yogada çalıştırılan bölge bağ dokuları. Temel anlamda üst bacaklar, kalça ve omurga çevresindeki bağ dokularını hedefliyor. Meditasyonda uzun süre hareketsiz kalmak için bedeni güçlendirme ve esneme amaçlı.

Sivananda Yoga: Yogayı hayat tarzı haline getirmeye niyetli bünyelerin yogası. Nefes tekniklikleri ağırlıklı bir çalışma. Olumlu düşünme üzerine kurulu. Vejetaryen olmak zorunlu.



No comments:

Post a Comment