Monday, September 1, 2014

Fosfor'un İcadı ve Kullanımı

Fosfor ilk olarak bir çok buluşta olduğu gibi başka bir deney üzerinde çalışılırken 1669 yılında H. Brand tarafından insan idrarının ısıtılmasıyla hazırlanmış,ve bu şekilde istemedende olsa ilk defa karanlıkta parlayan bir bileşik elde edilmiştir. Bu ilgi çekici olay, bir süre sonra, formülünü satın alan Krafft tarafından dünyaya tanıtılmaya başlanmıştır.

Doğada etrafına ısı vermeden ışık yayabilem bir çok madde bulunmaktadır fakat ışık yayan böcekten ışık yayan taşlara ve böceklere kadar birçok madde veya hayvan fosforlu olarak adlandırılmış yani fosfor kelimesi bir kalıp olarak kullanılmıştır ve halen de kullanılmaktadır. 

Genelde bir atomda elektronlar en düşük enerji seviyesinde bulunurlar. Bir cisme güçlü bir ışık vurduğunda, elektronlar ışıktaki fotonları emerek uyarılırlar ve enerjileri artarak daha dıştaki yörüngelere sıçrarlar. Işığa karşı olan bu reaksiyon, cisimde anında aydınlanma veya ısınma şeklinde görülür. Böylece elektronlar üzerlerindeki enerjiyi tekrar verip başlangıçtaki düşük enerji seviyeli konumlarına dönmeye çalışırlar.

Fosforlu kalemlerde aynı özellik kullanılarak oluşturulmuş ve günümüzde birçok farklı alanda kullanılmaktadır.

No comments:

Post a Comment