Thursday, September 4, 2014

Okul Öncesi Sağlık Taramaları

Yurtdışında birçok özel ve devlet okullarının kayıt aşamalarında öğrencilerden detaylı bir şekilde sağlık raporu istenmektedir. Bu şekilde toplu salgına yol açabilecek veya kampüs sağlını ve çevre toplumu o dönem veya sonrasında tehdit edebilecek birçok hastalık önceden anlaşılabilmekte ve ona göre önlemler alınabilmektedir.

Bazı çzel kolej ve üniversiteler eüer varsa kendi bünyelerinde veya tıp merkezi yada hastanelerle anlaşarak sağlık raporlarının tam ve eksiksiz olmasını sağlamakta ve masrafların büyük bir kısmı yada tamamını karşılamaktadır.
Ülkemizde de aynı tarz uygulamalar görülmekte fakat ne yazıkki okul kayıtları öncesi yapılması istenen sağlık taramaları aile hekimlerinin ayaküstü 5 dakika olarak yaptıkları muayeneler ile iyimisiniz bir rahatsızlığınız varmı gibi sorulardan ibaret olup çok detaya inilmemektedir. Birçok kötü hastalığın farkettirmedne yayılabildiği ve tam olarak kendini göstermesinin aylar hatta yıllar sürebildiği göz önüde alındığında ise bu pek efektif ve mantıklı bir yol olarak görünmüyor. Ülkemizde devletin ve eğitim kurumlarının üzerinde çok daha fazla durması gereken bu konu bu zamana kadar birçok kez gündeme getirilsede ne yazıkki kabul görmemiştir. 

No comments:

Post a Comment