Tuesday, September 23, 2014

Ülkemizde Olmayan Meyveler

Pitaya
Pitaya, diğer bir adı ile ejderha meyvesi olarak da bilinmektedir. Görüntüsü çok hoş ve güzel olan bu meyvenin tadı da kiviye ve kavuna benzemektedir.

Boynuzlu Kavun
Diğer bir hoş görüntüye sahip olan boynuzlu kavun meyvesi kiwano olarak da bilinmektedir. Boynuzlu kavun meyvesi salatalık, kabak, muz, limon gibi meyvelere benzemektedir. Ülkemizde ise çeşitli yerlerde Alanya kavunu olarak satılmaktadır.

Mucize Meyve
Mucize meyvesinin en büyük özelliği bu meyve tüketildikten sonra ardından yenilen acı ve ekşi yiyecek ile içecekleri tatlı olarak algılamanızı sağlamaktadır. İsmini de bu verdiği etki sayesinde almaktadır. Bu size gerçekçi gelmeyebilir ama tatsız olan bu meyvenin içerisinde bulunan miraculi adlı glikoprotein dilin üzerindeki tabakayı bir saat kadar kaplayarak dilin acı ve ekşi tat almasını engelliyor. Bu sayede ise mucize meyvesi yendikten bir saat sonra tüketilen her şey tatlı olarak algılamamızı sağlıyor.

Ekmek Meyvesi
Hint okyanusunda yetişebilen ekmek meyvesi içeriğinde bol miktarda nişasta bulundurmaktadır. Bu nişasta bakımından zengin olan meyve ekmek niyetine de tüketilmektedir. Ağaç dallarında yetişen ekmek meyvesi patatese olan benzerliği ile ön plana çıkmaktadır.

Bael
Bael meyvesi ise armuda tıpa tıp benzerliği ile bilinmektedir. Bu meyve Hindistan’a özgüdür ve burada kutsal meyve sayılmaktadır. Kabuğu oldukça sert olan bu meyve bıçak yardımı ile neredeyse kesilememektedir. Bunun için daha sert cisimlere ihtiyacın olacaktır. İçi ise kabuğunun tam tersi oldukça yumuşaktır. Tadı da marmelata benzemektedir.

Cocona
Cocona Güney Amerika ve çevresinde yetişen bir meyvedir. Görüntü olarak domatese çok benzemektedir. Limon ile domates arası bir tadı vardır. Salatalarda da kullanılabilmektedir.

Çerimoya
Güney Amerikanın genellikle serin bölgelerinde yetişebilen çerimoya meyvesi tat olarak çilek ile ananasa benzemektedir. Gerçek bir tutti-frutti yani karışık meyveli şekerleme veya dondurma etkisine sahiptir. Yeşil kabukları bulunmaktadır. İçerisi ise pamuksu beyaz ve siyah çekirdeklidir. Sadece beyaz kısmı yenilebilmektedir. Kabuğu ve çekirdekleri zehir olup tüketildiği taktirde insanlar da felce sebep olmaktadırlar.

Duku
Duku meyvesi Güney Doğu Asya’da yetişmektedir. Yapı olarak sarımsağa benzese de tadı üzüm ile greyfurt arasındadır. Duku ağacının kabuğu ise cilt üzerinde akrep sokmalarına karşı kullanılmaktadır.

Jabuticaba
Brezilyanın güney kesimlerinde yetişen jabuticaba bitkisi yüksek miktarda bir antioksidan içermektedir. Jabuticaba meyvesi üzüme benzemekte ve meyveleri ile daha çok likör ve şarap yapılmaktadır. Bu tuhaf meyveyi diğer meyvelerden ayıran en büyük özelliği ise direk ağacın gövdesinde yetişmesidir.

Mammee
Jamaika’da oldukça popüler olarak bilinen mammee meyvesi, mango ve şeftali meyvelerinin birleşimi sonucu meydana geldiği bilinmektedir. Jamaika’da daha çok yetişmesine rağmen Amerika Kayısısı olarak bilinmektedir.

Marula
Marula meyvesi içeriğinde yüzde 17 oranında alkol bulundurmaktadır. Afrika’da yetişen bu bitki dallarda beklediği sürece filler tarafından yenilmekte ve verdiği sarhoşluk etkisi ile fiillerin sarhoş olup pata küte yerlere düştüğü söylenmektedir. Marula meyvesi dalda kaldığı sürece fermente oluyor ve içerisindeki alkol oranı gittikçe artıyor buda yiyenlerin sarhoş olmasını sağlıyor.

Şeker Elma
Amerika ve çevresinde tropikal bölgelerde yetişen şeker elması tuhaf görüntüsü ile ön plana çıkmaktadır. Dışı tuhaf olsa da içeriği yumuşak ve kremsi bir kıvamdadır oldukça da lezzetlidir.

Noni
Noni meyvesi Güneydoğu Asya ve Avustralya’da yetişmektedir. Bu meyve çeşidi görüntü olarak duta benzemektedir. Yalnız tat konusunda dut ile hiçbir alakası bulunmamaktadır. Tam tersi noni meyvesinin çok keskin bir tadı bulunmaktadır. Kokusu da oldukça ağır olan bu meyvenin tüketimi neredeyse hiç yapılmamaktadır.

Yıldız Elması
Adı bilinmeyen ve ne olduğu belli olmayan meyvelerin isimlerine elma verme ekolü bu meyvede de devam etmektedir. Yıldıza benzemesi nedeni ile de Yıldız elması adını almıştır. Güney Amerika ve Hint adalarında yetişen bu meyve mor renkli ve oldukça tatlı bir meyve çeşididir.

Platonia
Amazon ormanlarında yetişen platonia meyvesi tatlı ekşi bir tada sahiptir. İçeriğinde bol miktarlarda C vitamini, demir ve fosfor bulunmaktadır.

Rambutan
Deniz kestanesine oldukça fazla benzeyen rambutan deniz kestanesinden ayıran özelliği sadece meyve olmasıdır. Malezya ve Endonezya’ya özgü olan bu meyve bu ülkelerde sıklıkla tüketilmektedir. Hatta sokaklarda bile rahatlıkla bulunabilen rambutan meyvesi orangutanların da favori meyvesidir.

Safou
Safou diğer bir adıyla tereyağı meyvesi olarak da bilinmektedir. Afrika’ya özgü bir meyve olan safou bu ismini ise pişirildiğinde tereyağı na benzer bir kıvama ve tada gelmesidir. Bu meyvenin yüzde 47 sini yağ oluşturmaktadır. Genellikle ekmeğe sürülerek tüketilmektedir.

Salak
Talihsiz bir isme sahip olan bu meyve ismine oranla oldukça lezzetli bir tada sahiptir. Endonezya, Brunei ve Malezya ülkelerinde yetişmektedir. İç yapısı sarımsağa benzeyen bu meyve tat bakımından oldukça süper olabilmektedir.

Somon Dudu
Somon dudu meyvesi adından da anlaşılacağı üzere ahududuya benzemektedir. Turuncu renkte olan somon dudu meyvesi ahududu meyvesine oranla daha lezzetlidir ve C vitamini açısından da oldukça zengindir. Üstelik kutup dairesine uzanan kuzey alanlarda da yetişebiliyor.

Yıldız Meyvesi
Doğanın mucizevi meyvelerinden bir tanesi olan yıldız meyvesi tuhaf şekli ve güzel görüntüsü ile ön plana çıkmaktadır. Ülkemizde de çeşitli market ve manavlarda satılan bu meyve oldukça lezzetli ve faydalıdır. Güneydoğu Asya’da çevresinde yetişen yıldız meyvesi o bölgelerde yetişerek ülkemizde de tezgahtaki yerlerini almaktadırlar. Tıpkı muz gibi yetişen ve yeşil renkte iken toplanan yıldız meyvesi tat olarak da armut, elma ve limon arasında bir lezzete sahiptir.

No comments:

Post a Comment