Ölen kişinin yüzü kıbleye çevrilir yanında sadece kadınlar kalır. Onun yanında çok yüksekten ağlanmaz yada yüksek sesle konuşulmaz. Ölü odada yalnız bırakılmaz.
İnsan vefat ettikten sonra cesedinin çirkin gözükmemesi için onun gözlerini, ağzını kapatılır, çenesini bağlanır, elleri ve ayakları düz uzatılır. Sonra onun yüzü beyaz bezle örtülür. Eğer ölüm gece gerçekleşmişse, onun yanında mum yakılır.
Adete göre insan öldükten sonra ceset hemen yıkanmalı ve pak olmalıdır. Sonra bahçede ateş yakılır ve erkekler bu ateşin etrafında otururlar. Ateşin etrafında oturanların sayısı tek sayı olmalı. Burada oturulduğu zaman sokaktan yabancı biri geçerse yada onlara yakın gelirse, o zaman Fatiha okunur.
Ölen insan çamaşırsız kefene bükülür. Kefen beyaz ketenden veya bezden hazırlanır,
Ceset aynı gün götürülür, yani kişi vefat ettiği gün defnedilmelidir.Cesedi evden çıkarırken, direk kaldırıp götürülmez. Cenaze üç kez kaldırıp yere konulduktan sonra götürülür. Cenazeyi götürürken dönüp arkaya veya etrafa bakılmaz. Veya yarı yoldan geri dönülmez. Sadece ileri ve sessizce gidilmelidir. Mezarlığa gelindiğinde cenaze hemen mezara indirilmez. Mezarlığa gelindiğinde cenazeyi bir yere koymak için mezardan 1 metre kenarda yer hazırlanır. Cenaze namazı kılmak için cenaze buraya konulur. Eğer ölen erkekse, merhumun başı üstünde dua okuyan cenazeye yakın, eğer ölen kadınsa, ondan biraz kenarda durur. Dua okunmada, cenaze namazı kılınmadan cenazeyi gömmek doğru sayılmaz. Eğer altı yaşına gelmiş çocuk ölmüşse, namaz kılmak vaciptir. Lakin altı yaşı olmamış çocuk için namaz kılınmayabilir. Ölen kendi eceliyle değil, intihar etmişse, ona da cenaze namazı kılınır.
No comments:
Post a Comment