Friday, September 12, 2014

Güve ve Çeşitleri

Güve halı, odun, kumaş ve deri gibi eşya yada kıyafetlere musallat olan ve onları kemirerek beslenen ufak böcek ve kurt biçimli canlılara verilen ortak bir addır. 

Güve çeşitleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Halı güvesi
Halı güvesi eşyaları kemirerek zarar verir. Halı böceği kumaş, deri koltuk, kürk vb eşyalar arasında yuva yapar. Elbise yaka altı, halı kenarı, elbiselerin bacak altına yumurta bırakır. Güve yumurtalarını etrafına koza örerek saklar. Güve uzun zaman açlık ve susuzluğa dayanabilir.

Tahıl güvesi
Tahıl güvesi tahıllarla beslenir. Tahıl güvesi adını bu yüzden almıştır. Tahıl güvesi tahılların tanesini yer, dış kabuğunu dışarıya atar. Tahıl güvesi yumurtalarını buralara bırakarak çoğalır. Tahıl güvesine tahıl ambarlarında çok rastlamak mümkündür.

Deri güvesi
Deri güvesi özellikle derileri kemirerek beslenir. Deri güvesi deri depolarında sık rastlanan bir güve türüdür. Deri güvesi deri olan her şeyi kemirir. Deri olan eşyalara ve nesnelere zarar verir.

Odun güvesi
Bu güve türü adından da anlaşıldığı gibi tahta, ahşap olan her nesnenin arasına yerleşir ve kemirir. Güve insanı ısırmaz ve kan emmez. Odun güvesi yumurtalarını mobilyaların eski, ezik ve yıpranmış çatlak yerlerine bırakır.

No comments:

Post a Comment