Thursday, June 19, 2014

Gelincikler, Faydaları ve Zararları

Gelincik, Sansargiller (Mustelidae) familyasından Mustela cinsinden küçük yapılı etçil türlere verilen ortak bir isimdir. Fare, tavşan, kuş, yılan ve tavuk gibi kümes hayvanlarını avlayarak yaşayan gelincikler sevimli oldukları kadar saldırganda olabilirler. En fazla 20 cm uzunluğa ulaşan gelincikler ülkemizde de birçok bölgede yaşayan ve rahatlıkla görülebilen hayvanlardır. Köy ve kasaba tarsi yerleşimlerde artık doğada eskisi gibi av bulamadıklarından ufak kümes hayvanlarınada saldırdıkları ve yumurtalarına dadandıkları bilinir. 

Ömürleri yaklaşık 9-10 yıl olan Gelinciklerin uzun kuyruklu, kısa kuyruklu, kokulu, avcı, alp ve Cava gelinciği gibi türleri bulunmaktadır.

Aslında gelincikler bir bakıma köy yerinde yaşayanlar için faydalı bir hayvandır çünkü Gelincikler köstebek tünelleri ve fare inlerine girerek kalabalık fare kolonilerini avlarlar. İyi tırmanıcı ve yüzücüdürler. 
Genelde avlarını beyinlerinden ısırıp, felç ederek canlı olarak kilerlerinde saklarlar. Tehdit olarak gördüklerinde veya av üzerinde iken yanına yaklaşıldığında insanlarada üzerlerine atlayarak saldırabilmektedirler. 

Her yıl mart ayında çiftleşir ve 45 günlük bir gebelikten sonra dişiler gözleri kapalı 5-7 yavru doğurur. Bir günlük yavru 2-3 gr ağırlıktadır. İki hafta zarfında vücutları ipek gibi beyaz bir posta bürünür.

No comments:

Post a Comment