Friday, June 13, 2014

The Wire

Amerikalılar dizi seçimlerinde çok hassas davranırlar. Herkesin ilgisini çeken Bilim-Kurgu veya Komedi dizilerinin haricinde ülkesel sorunların ve dramaların anlatıldığı diziler biraz daha kritiktir. Amerikada yaşanan sokak çatışmalarını ve mafyayı anlatan Wire dizisi ise yayınlanmaya başladığı 2002 yılında itibaren birçok dalda ödül almış ve hatta Amerika'da çekilmiş en iyi dizi ünvanını bir kaç kere açık ara farkla kazanmıştır.

Yayınlandığı 6 yıl boyunca 5. sezonu geçmişine sığdırmış ve dolu dolu 60 bölümle izleyicileri ekran karşısına bağlamayı başarmıştır. Polis, siyaset, mafya üçgeninde geçen The Wire, senaryo ekibinde ki emekli polislerden ötürü uyuşturucu ticareti ile ilgili gerçek ve epey enteresan bilgiler içeriyor. Diziyi bu kadar ilgi çekici ve gerçekçi yapan ve işlediği hikayelerin gerçekliği ile daha çok hayran kitlesine ulaşmayı başaran hikayelerin sırrı ise yapımcısı David Simon'un eski bir polis muhabiri olmasından kaynaklanmaktadır. Polis muhabirliği yaptığı uzun yıllar boyunca şahit olduğu polis-mafya-politika çıkmazlarını gerçeklikten saptırmadan ve olduğu gibi ekrana yansıtmayı başaran David Simon hükümet tarafından gizlenmiş davaları bile tüm gerçekliği ile ve korkmadan ortaya sermiştir.

The Wire ayrıca şehir hayatını, sanatsal hırsları gerçekçi yansıtması ve sosyopolitik temaları alışılagelmişin aksine derinlemesine incelemesiyle dikkat çeker.

No comments:

Post a Comment