Monday, June 23, 2014

Özgür ve Kendine Güvenen Çocuklar Yetiştirmek

Çocuklarımızı yasaklar çerçevesinde büyüttükten sonra ileride oldukları kişiyi beğenmediğimizde neden bu çocuk böyle oldu diye kendimize sorarız. Çocuğumuz yasaklar ve kendi düşüncelerinin yer bulmadığı bir dünyada ve ortamda büyüdüğünde oluştuğu kişi arka plandaki bastırılmış düşüncelerinin yanında annesi ve babasının ergenlik çağı boyunca ona öğrettiklerini ve yasakladıklarını hatırlayan ve onları uygulamaya çalışan bir beyin vardır. Kişilik bir süre sonra baskın çıkar ve kendi kabuğundan kurtulup istediklerini yapabilmek, istediklerini söyleyebilmek, istediği kişi olabilmek ve olduğu gibi davranabilmek ister. 

Uzmanların yaptıkları araştırmalara göre en baştan çocuklarımıza bu özgürlükleri verebilmek için en ufak büyüme çağından itibaren gerçekten onlar üzerinde yapmalarını yasaklacağımız herşeyi önceden 2 kere düşünmeliyiz. Bu hareketi ileride ne gibi sıkıntılara yol açabilir, ileride çocuğumu ne şekilde kısıtlayabilir veya önünü kapatabilir diye düşünmeliyiz. Onu yapma, bunu yapma, doğru dur veya hakaret içeren cümleler çocuğumuzu bir süre sonra yani kendi düşünce ve fikirlerini üretmeye başladığı ergenlik çağında tam anlamıyla ya olmasını istemediğimiz bir kişiliğe ya da tam tersine başkalarının hareket ve düşünceleri ile hareket eden birisine dönüştürür. 

Çocuklarınızı her türlü aktivitelerinde ve hareketlerinde geleceği düşünerek kısıtlamaya ve onları daha fazla özgür düşünen ve kendine güvenen bir birey olmaya yöneltmeye başlamanın zamanı geldi de geçiyor!

No comments:

Post a Comment