Friday, June 13, 2014

Kımız Nedir?

Kımız Orta Asya'daki Türkler tarafından ilk defa bulunmuştur. Kımız kısrak sütünün değişik işlemlerden geçirilecek oluşturulan bir içecektir. Aslınca oluşumu kısrak sütü ve alkolun fermantasyonu ile oluşan genellikle yüzde 1-2 oranında alkol içeren, bozkırda yaşayan Türkler tarafından yapılan ve tüketilen bir içkidir. Soğuk bozkırlarda belkide Türkler bu şekilde ısınmak istemiş olabilirler. Çünkü eski zamanlarda göçebe olan Türk kavimleri içki yapmak için herhangi birşey yetiştiremeyecekleri için, her daim yanlarında bulunan atlardan yararlanmak istemiş olabilirler. Çok zengin mineral ve vitaminler içerir, ancak alkol içerdiği için sarhoş yapma ihitmali vardır. Kımızın rengi muhtemelen sütten yapıldığı için beyazdır. Türklerin bir kısmı bu içeceği müslümanlığı kabul ettikten içerisinde alkol olduğu için bırakmışlardır.

Kımızın tadı yapılış şekline ve içerdiği alkol ve süt asidi miktarına göre değişsede kokusu daha çok ekşimiş ayran gibidir. Kımızın Türkler tarafından çok kullanılmasının bir diğer sebebide çok faydalı olmasıdır. Kımızın kansızlık, mide rahatsızlıkları ve hatta hatta zamanında veremi bile iyileştirildiği pek çok araştırmacı tarafından kaleme alınmıştır.

Kımızı şimdilerde Anadolu Türkleri kullanmasalarda halen Asya Türkleri kullanmaya devam ediyorlar. Kimbilir belki onun için daha uzun yaşıyorlar.

No comments:

Post a Comment