Friday, June 13, 2014

Her insanın hayatında yediklerine ve yaşam tarzına bağlı olmaksızın her yaşta karşılaşabileceği ve gerekli önlemler alınmayıp tedavi edilmediğinde ölümle bile sonuçlanabilecek bir rahatsızlıktır. Apandis karnın sağ alt bölümünde, kalın bağırsağa bağlı olan, 6 ila 9 cm uzunluğundaki, ince organımızdır ve bu organımızın halk arasında patlaması olarak geçen rahatsızlık ise apandisit olarak adlandırılır.

Patlama denilen durum ise apandis'in tıkanması sonucu oluşan şişme ve iltahaplanma durumudur. Apandis genellikle dışkı, yabancı bir cisim ve nadiren de bir tümör nedeniyle tıkanır. Apandisi parmağa benzeyen bir kese olarak düşündüğümüzde bu kesenin tıkanması, burada doğal olarak bulunan bakterilerin birikip çoğalmasına neden olur. Bunun sonucunda apandis şişer ve iltihaplanır.

Karın ağrısı, şişliği, bulantı kusma ve yüksek ateş gibi belirtilerle seyredebilen apandisitte en çok ağrı göbek deliği çevresinde hissedilir. Eğerki karnınız üstüne bastırdığınızda normalden şiş hissettiriyor ve özellikle karnın sağ kısmında ağrıya neden oluyorsa en kısa zamanda bir doktora görünmeniz ve apandisit için muayene ve akabinde de tedavi olmanız gereklidir. Cerrahi uygulamalarla kısa sürede çözüm bulunan bir hastalık olduğundan erken teşhis önemlidir.

No comments:

Post a Comment