Monday, June 16, 2014

Gürgen Ağacı

Kestane, Gürgen, Palamut altı yaprak üstü bulut, gel sen burda derdi unut, orman ne güzel, ne güzel! Şarkı sözlerini hatırlayanlar Gürgen ağaçlarını iyi bilirler. Şarkısından da anlaşıldığı gibi Gürgen ağacı kışın yaprağını döken ağaç veya uzun boylu – yaygın çalı halindeki bitkiler olarak görülebilir. Ülkemizde hemen hemen her yerde yetişebilen ve görülen Gürgen ağacı özellikle Trakya, Ege, Marmara Bölgesi, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinde yayılış ve dağılım gösterir. Genellikle kuzey ve güney kıyı bölgelerimizin karışık ormanlarında bulunur ve sadece tek türlü Gürgen ağacı ormanına rastlamak biraz zordur fakat bu durum sadece ülkemiz için geçerli değil aynı zamanda Gürgen ağacının yetiştiği her ülke ve bölgede de aynı şekildedir.

Dallar narin, kabuk gri renkli, düzgün veya levhalar halinde çatlaklıdır. Toprak durumuna göre derine giden veya yayvan bir kök sistemi kurar. 

Mineral maddesi zengin kalkerli toprakları sever.

Ülkemizde iki türü doğal olarak bulunmaktadır. 
Adi Gürgen (Carpinus betulus L.) (Y) 
Doğu Gürgeni (Carpinus orientalis Mill.) (Y) 

Makine parçaları, ayakkabı kalıbı, spor aletleri, alet sapları, tarım aletleri, mekik yapımı ve torna işlerinde kullanılır. 



No comments:

Post a Comment