Friday, June 13, 2014

Klima'nın Tarihi ve İcadı

Yaz geldi ve hepimiz yavaş yavaş evdeki klimalarımızı çalıştırmaya yada yoksa hazır fiyatları uçmamışken almaya başladık. Hatta Türkiye'nin güneyinde yaşayanlarda zaten kaçınılmaz olarak beyaz eşya arasında yer alan klimalarının sayısını 2' ye hatta 3' e çıkarmaya başladı. Sürekli bizi serinleten ve rahatlatan bu cihazın nasıl, nerede ve kim tarafındna icat edildiğini hiç merak ettinizmi?

Leonardo Da Vinci'nin Milano dükü olan patronunun eşinin odasını serinletmek için yaptığı su gücü ile çalışan sistem bugün kullandığımız klimanın işlevini yerine getirmekle beraber klimanın çalışma sistemini benimsemediği için tarihteki ilk fan olarak nitelendirilmektedir. Asıl klimanın bu günkü halini ve işlevini tam olarak yansıtan aygıtlar 1902 yılında Willis H. Carrier tarafından tasarlanıp üretilmiştir.

Gerçek anlamda bugünkü teknolojiyi kullanan ilk klima yaklaşık 30 ton ağırlığında idi ve her yerde kullanılamıyor sadece büyük ticari işletmelerde barındırılabiliyordu. Daha sonraları boyutu gittikçe küçülen klimalar önce sinema, tiyatro gibi büyük mekanlarda sonrasında da gittikçe ufalıp şu anki halini alarak evlerimizde kullanılmaya başlandı.

No comments:

Post a Comment