Tıp dilinde Alerjik Rinit olarak adlandırılan saman nezlesi aslında adında geçtiği gibi bir nezle çeşidi olmayıp alerjik bir reaksiyondur. Burnun iç kısmının, üst üste hapşırma sonucu şişmesi ve tıkanması sonucu oluşmaktadır. Saman nezlesinin burun tıkanıklığı, ardı arkası kesilmeyen burun akıntısı, sürekli bir şekilde hapşırma, burunda kaşıntı, gözlerde kaşıntı, öksürük, baş ağrısı, gırtlakta kaşıntı gibi belirtileri bulunmaktadır.
Erken yaşlarda görülen bu hastalıkta alerjiyi tetikleyenler; kuru yapraklar, saman, kuru otlar ve toprakta sıkça görülmektedir. Mevsim geçişlerindeki polenlerlede tetiklenebilen saman nezlesi soğuk ve kış mevsimlerinde fazla görülmemektedir. Polen alerjisine neden olan organizmaların nedeni ilkbaharda ağaçlar, sonbaharda ise çayırlıklarda ki otlardır. Dolayısı ile bu alerjiye sahip kişilerin mevsim geçişlerinde ve özellikle ilkbahar zamanında pek dışarı çıkmaması ve polenlerle dolu olan havası solumaktan mümkün olduğunca kaçınması gereklidir.
Saman nezlesinden kurtulabilmek için: Su buharına okaliptüs, papatya veya lavanta yağı karıştırılarak, buharı solunduğunda bir nebze olsun alerji rahatlatmakta ve semptomların görülme sıklığı azalmaktadır. Ayrıca kesin çözüm alabilmek için mutlaka bir doktora görünülmeli ve anti alerjik ilaçlar eşliğinde, nazal steroid spreyler, montelukast, kromolin, nedocromil, tuzlu su ve immünoterapi tarzı ilaçlar kullanılarak tedavi süreci desteklenmektedir.
No comments:
Post a Comment