1-) Ev alırken, öncelikle daire tapusunun tanımı yani kat mülkiyetli mi, kat irtifaklı mı, Toprak tapulu mu, kooperatif devirli mi sorulmalıdır.
2-) Dairenin tapu fotokopisi ile tapu dairesinden daire üzerinde herhangi bir şerh olup olmadığı kontrol edilmeli eğer bir şerh varsa satış esnasında veya öncesinden hemen kaldırılıp kaldırılamayacağına bakılmalıdır.
3-) Tapu fotokopisiyle birlikte dairenin bağlı bulunduğu belediye imar müdürlüğüne müracaat edilerek, bu gayrimenkulün veya bulunduğu binanın üzerinde belediye imar müdürlüğünce konmuş herhangi bir şerh olup olmadığını, bir şerh var ise kaldırılabilme durumu sorulmalı. Ayrıca binanın projesinde gösterilen numarayla daire numarasının birbirini tutup tutmadığına bakılmalı?
4-) Bina yönetiminden, dairenin geçmişine dair bina yönetimine herhangi bir borcunun bulunup bulunmadığını ve ayrıca su, doğal gaz, elektrik ve belediyeye bina vergisinin ödenip ödenmediğinin araştırılması gerekir. Varsa borçlarını satıştan önce sahibine ödetilerek borçsuz ve temiz bir şekilde satışa gidilmesi gerekir. Aksi taktirde yeni sahibi dairenin eski borçlarından müteselsil sorumludur.
5-) Satış tamamlandıktan sonra tapu işlemleri bittiği gün eğer yılın son gün ise hemen ve derhal vakit kaybetmeden dairenin bağlı bulunduğu belediye hesap işlerine giderek siz, satıcı olarak dairenizi sattığınızı, sizde alıcı olarak bu daireyi aldığınızı beyan etmelisiniz. Aksi takdirde belediye her iki tarafa da cezalı vergi tahakkuk eder.
6-) Satıcılar eğer satış sonrası halen Su, Elektrik, Doğal gaz aboneliklerini üzreinde tutuyorsa bu abonelikler derhal sona erdirilmelidirler.
No comments:
Post a Comment