Wednesday, June 4, 2014

Hezarfen Ahmet Çelebi

Hezarfen Ahmet Çelebi 17. yüzyılda Osmanlı'da yaşamış Müslüman bir Türk bilginidir.1623-1640 yılları arasında saltanat süren IV. Murat zamanında kendisine kanat takarak Galata Kulesinden uçma tasarısını denemiş ve gerçekleştirmiştir. Geniş bilgisinden ve kültüründen dolayı halk arasında "binfenli" anlamına gelen "Hezarfen" lakabıyla anılmıştır. "İlk uçan adam" ünvanını alan Hezarfen, çağından yüzyıllarca önce aynı düşünceyi gerçekleştirmeye çalışmış İmam Cevheri adlı bir başka Türk bilginini örnek alarak, bugünkü hava taşıtlarının ilkel şeklini gerçekleştirmiş ve havacılık konusunda halen kullanılan bir çok farklı sisteme ön ayak olmuş ve ilham vermiştir.

1632 yılında lodoslu bir havada Galata kulesinden kuş kanatlarına benzer bir araç takıp kendini boşluğa bırakan ve uçarak İstanbul Boğazını geçip 3358 m. ötedeki Üsküdar’da Doğancılar'a indiği varsayılan Hezarfen Ahmed Çelebi, Türk havacılık tarihinin en kayda değer kişilerden birisidir. 

Evliya Çelebi eserlerinde Hezarfen ile ilgili şu satırları yazmıştır: "İptida, Okmeydan'ın minberi üzere, rüzgâr şiddetinden kartal kanatları ile sekiz, dokuz kere havada pervaz ederek talim etmiştir. Badehu Sultan Murad Han Sarayburnu'nda Sinan Paşa Köşkü'nden temaşa ederken, Galata Kulesi'nin taa zirve-i belâsından lodos rüzgârı ile uçarak, Üsküdar'da Doğancılar meydanına inmiştir. Sonra Murad Han, kendisine bir kese altın ihsan ederek: "Bu adam pek havf edilecek (korkulacak) bir ademdir. Her ne murad ederse, elinden geliyor. Böyle kimselerin bekası caiz değil, " diye Gâzir'e (Cezayir) nefyeylemiştir (sürmüştür). Orada merhum oldu

No comments:

Post a Comment