Monday, June 9, 2014

Mor Gabriel Manastırı - Mardin

Mardin'in Midyat ilçesinde bulunan manastırın diğer bir ismide Deyrulumur Manastırıdır. En eski Süryani Ortodoks manastırıdır. Bu manastırın bulunduğu yer Süryanilerin eskiden çok bulunduğu ve yaşadıkları alandır. Ve Süryani anayurdu olarakta bilinir. Yaklaşık 1600 yıldır faaliyetine devam eden bir manastırdır. Süryanilerin yoğun olarak yaşadığı yer olarak bilinen alan aslında Turabdin adını alır. Turabdin'in tur ve abdin kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Tur un anlamı dağ, abdin in anlamı ise münzevilerdir. Mor Gabriel manastırı Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından 397 yılında kurulmuştur. Daha sonra bu manastır o kadar çok ünlenmiş ki zamanın imparatorundan bağış almıştır.

Manastırın diğer ismide Deyrulumur olduğu daha önceden söylemiştik. Bu isimde Rahiplerin Meskeni anlamına gelmektedir. Şimdilerde kullandığımız adı da Aziz Mor Gabriel den gelmektedir.

Mor Gabriel 7. yy da yaşamış manastırın gelişmesine büyük katkı saglayan, iyi ve adil yönetimiyle dikkat çeken ve daha sonra azizlik mertebesine yükseltilen bir din adamıdır. Manastırın ilerlemesine çok büyük katkılar sağladığı içinde daha sonradan manastır onun adıylada anılmaya başlamıştır.

Manastırda en çok dikkat çeken değişik dönemlerde vefat eden azizlerinde burada gömülmesidir. Halen korunmakta olan 1300 yıllık altın ve gümüş kaplamalı kutsal kitaplarınıda manastırda görebilirsiniz.

No comments:

Post a Comment