Wednesday, June 4, 2014

Porsuk Ağacı ve Gizemli Tarihi

Porsuk ağacı (Taxus), porsukgiller (Taxaceae) familyasından olan ve geneTaxus cinsinden ibreli ağaç türlerine verilen isimdir. Ülkemizde kuzey Anadolu dağlarında Rize ve Trabzon’da dağınık olarak, Bartın dolaylarında kayın-göknar ormanlarında kümeler halinde yer yer bulunur.

Porsuk ağacı genelde yaz kış yeşildirler ve 18-20 m kadar boy yapabilen ve .apları maksümum olarak 1 m olabilen uzun ömürlü ve sık dal yapısına sahip ağaçlardır. Gövde kabukları kızıl kahverenginde, sürgün kabukları ise yeşil renktedir. Porsuk odunu esnek olduğundan özellikle 16. yy da yay yapımında çok kullanılmıştır. Bir gölge ağacı olan yaygın porsuk, çok yavaş büyür. Donlara karşı duyarlı olup, kütük sürgünü verme yeteneğindedir. Uzun ömürlü, 2000-3000 yıl kadar yaşayabilmektedir. Makaslanarak istenilen şekil verilebildiğinden, parkçılık için de aranan bir türdür.

Her kültürde farklı bir yeri olan Porsuk ağacını Druidler ölümsüzlük ağacı olarak görür, Hıristiyanlar ise bu ağacı özellikle kilise avlularına dikerlerdi. Savaşlarda yay yapımında kullanılırdı. İsmi yunanca "zehir" ve "yay" kelimelerinin kökü olan "toxon" sözcüğünden de gelir. Britanya yasaları bu ağaçtan yapılan mobilya, oyma iş ve kapılara hasar verenleri eski zamanlarda ağır bir şekilde cezalandırırdı.

No comments:

Post a Comment