Gluten, buğday başta olmak üzere tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Eğer evde undan yaptığımız hamur nasıl kıvama gelir ve en son halini alır yada mayalanma nasıl oluşur diye merak ediyorsanuz bu işten sorumlu olan kişi Glüten’in ta kendisidir. Glüten proteinleri, hamur yapımı sırasında oluşan ağsı yapıdan sorumludur.
Glüten bir seri farklı proteinin birbiri ile karışımıdır ve Prolaminler ve Glutelinler olmak üzere iki grupta sınıflandırılır. Başlıca prolamin proteini olan Gliadin, çölyak hastalığına sebep olan başlıca etkendir. Çölyak hastalığına sahip kişiler glüten içeren gıda yediklerinde, bağışıklık sistemleri ince bağırsağa zarar vererek karşılık verir ve ince bağırsak zarında bulunan, villi olarak adlandırılan, besinleri emen küçük parmak benzeri çıkıntılar kaybolur. Bu çıkıntıların kaybolması ile hiçbir besin ve yiyecekten vücuda gerekli olan besin maddeleri emilemez ve kişi ne kadar düzenli ve zengin içerikli besinlerle beslensin villi ler olmadan bir faydası olmaz.
Çölyak hastalığı ailelerde gözlenen genetik bir hastalıktır. Bazen hastalık, ameliyattan, hamilelikten, doğumdan, viral enfeksiyondan veya ciddi duygusal streslerden sonra ilk kez tetiklenir veya aktif hale gelir. Günümüzde bu hastalığa özgü ilaç tedavileri ve aynı zamanda besinler özel olarak üretilmekte ve satılmaktadır.
No comments:
Post a Comment