Monday, June 2, 2014

Hünkar Beğendi Tarifi Değil TARİHİ!

Sitemizde tarifinide bulabileceğiniz Hünkar Beğendi yemeğinin hikayesini merak eden çok olmuştur. Özellikle isminden dolayı hünkarlar için özel pişirilmiş ve onlar tarafından beğenilmiş bir yemek olma olasılığı geliyor insanın aklına ama gerçek hikayesi biraz daha farklıymış.

1867 yılında Fransa’yı ziyaret eden padişah karşılığında İmparator ve eşini iadei ziyaret olarak sarayına davet eder. Devlet işlerinin yoğunluğu nedeniyle İmparator III. Napolyon gelemez ve davete yalnızca İmparatoriçe Öjeni icabet eder. İstanbul’a gelirken, yanında ahçısını da getirir ve Beylerbeyi sarayında her ikiside en güzel şekilde misafir edilir. Sarayın mutfağında Türk ahçılarla birlikte yemek yapan Fransız ahçı bir gün “Beşamel” sosu hazırlar.

Bu yeni sos, o sırada hemen yanında patlıcanı közleyen, ezerek patlıcan salatası hazırlayan Türk ahçının ilgisini çeker. Hazırladığı “beşamel” sosa közleyip ezdiği patlıcanları ekler. Tadına bakar, beğenir, bu yemeği en sevdiği kuzu etin ile beraber hünkâra sunmaya karar verir. Padişah yeni yemeği pek beğenir. O günden sonra bu yemeğin adı “Hünkâr Beğendi” olacaktır. İşte bugün Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan, ve patlıcanla beraber kombine edilmiş bu lezzetli yemeğin ilginç ve bir o kadarda tesadüfi hikâyesi buymuş.



No comments:

Post a Comment