Ülkemizde hemen hemen bütün iklimlerde ve ormanlık/ağaçlık alanlarda bulunur. Genelde nehir yataklarını ve çevresi sulak olan alanları tercih eder ve bu koşullarda gelişmelerini daha iyi bir şekilde tamamlarlar. Nehir ve göl çevrelerinde doğal olarak bulunduğu gibi şehirlerde yol kenarlarında, park ve bahçelerde süs ve peyzaj bitkisi olarak heryerde Çınar’a rastlanabilir.
Çınar ağacı 20-30 m ye kadar boy yapabilirken gövde olarak da 5 - 6 m çap yapan, çok uzun yıllar boyunca yaşayan tarihi ve ulu olarak adlandırılan ağaçlardır. Kısa gövde, kalın dal ve geniş tepe özellikleri ile genelde kullanım amaçlarından biriside gölge amaçlıdır. Genç gövde ve dallar açık grimsi veya yeşilimsi gri renkte iken yaşlı gövdelerin kabukları küçük levhalar halinde kalkar ve yavaş dökülür. Büyük ve kalın yaprakları ile küremsi topluluklar oluşturan çiçekleri vardır. Kaplama, mobilya, ambalaj, kuru madde fıçıları ve mutfak aletleri yapımında kullanılır.
Genelde ülkemizde en çok görülen Çınar türleri olan Platanus occidentalis (Batı Çınarı) ve Platanus acerifolia’nın (Akçaağaç Yapraklı Çınar) asıl anayurdu Kuzey Amerika ve Avrupa’dır.
No comments:
Post a Comment