Sunday, July 13, 2014

Damar Sertliği ve Tedavisi

Damarları çevreleyen duvarların kalınlaşması veya baka bir hal alması durumuna damar sertleşmesi denir. Kalp tarafından pompalanan kan damarlardan geçerek her bir noktaya yeteri kadar ulaştırılır. Damar sertleşmesi durumunda daralan damarlar kanın yeterli derecede ulaştırılamamasına neden olur ve bunun devamına ağrılar, kramplar ve kasılmalar görülür. İlk aşamada hastalık kendini belli etmesede ilerleyen dönemlerde sıkışmalar ve ritim bozuklukları ile kendisini belli eder.Damar sertliğinin en tehlikeli şekli ise kalpte görülendir ve çok tehlikelidir buna bağlı olarak kalp kası düzenli olarak kasılıp gevşemekte zorluk çeker.Kalp ritmi bozuklukları ve göğüs sıkışması hastalığın en büyük belirtileridir.Göğüs sıkışmaları birçok insanda görülebilir fakat hastalık aşamasında bu sıkışmalar sürekli ve büyük ağrılar şeklinde yaşanır.

Bacaklarda görülen damar sertliği kasılmalara ve kramplara neden olmaktadır. Bunun önüne geçebilmek ve başlamadan damar sertliğini durdurmak için düzenli egzersiz ve spor yapmak çok önemlidir. 

Damar sertliği belirtileri ile beraber tam olarak nerede olduğunun belirlenmesi için anjiyo yapılır veya bazı hastalarda da efor testi ile anlaşılabilir. Hafif durumlarda ilaç tedavisi ağır ve ciddi durumlarda ise ameliyat gerekebilir.

No comments:

Post a Comment