Çocukken eve götürüp yapraklarla beslediğimiz ipekböceklerini hatırlayanlar varmı? Kelebeklerin dut ağacı yaprakları üzerine bıraktığı yumurtalardan baharın gelmesi ile beraber çıkan ufak tırtıllar ipekböceklerine dönüşür. Yumurtayı bırakan kelebekler zaten en fazla 3 gün içinde ölürler ve geriye miraslarını bırakırlar. Sürekli koza yani dış kabuğunu değiştiren tırtıllar herhangi bir yemek sıkıntıları olmadığı ve süreklidut yapraklarını yedikleri için yaklaşık 40 günde 7-8cm’e ulaşırlar.
Tam olarak büyüme aşamasını tamamladıklarında ipek adını verdiğimiz yapışkan sıvıyı çıkararak kendi kozasını örmeye başlar. Koza ile beraber kendi etrafını örmeye başlayan ipekböceği bir süre sonra kendisini kozasına tamamen hapseder. Doğanın döngüsü gereği 2-3 hafta bu kozada kalarak sonrasında tekrardan kelebek olarak dünyaya gelir.
İpek kozası elde etmek için ise kozalar tırtıl kendisini tamamen ördükten sonra sıcak suya atılır veya sıcak su buharına tutularak tırtıl öldürülür. Böylece ipek kozaları elde edilir. Bu kozalardan da tel şeklindeki ipek lifleri çıkarılıp ham ipek üretilir. Tabiki doğanın dengesini bozmamak ve devamlılığı sağlamak için bazılarının kelebeğe dönüşmesine ise izin verilir.
No comments:
Post a Comment