Friday, July 4, 2014

Kestane Ağacı

Türkiye’de Marmara çevresi ve Batı Anadolu’da bulunan Kestane ağaçları Güneyde yer yer görülsede toplu olarak pek rastlanmaz. Sadece Manavgat’ta ulu ağaçlardan oluşan küçük bir kestanelik alanı bulunmaktadır. Doğuda Kuzey Anadolu sahilleri boyunca Belgrad Ormanlarına kadar uzanan kestane ormanları bulunmaktadır. Bursa ili ve çevresi Kestane ağaçlarının en yoğun olduğu yerlerdir zira Bursa’nın ünlü kestane şekerleride buradan kaynaklıdır. Orman ağacı olarak en güzel kestane meşcerelerine Kuzeydoğu Anadolu’da Hopa dolaylarında Sultan Selim dağında Marmara çevresinde ise Kapı Dağı Yarımadasında rastlanır. 

Genç sürgünleri koyu ve esmer olup genç yaşlarda sık tüylü, sonra seyrek tüylü veya tamamen çıplaktır.10 yaşına kadar büyümesini yavaş bir şekilde gerçekleştiren ve sağlam bir gövde yapan Kestane ağacı 10 yaşını geçtikten sonra çok daha hızlı büyür, yaşı 800-1000 seneye, çapı da birkaç metreye ulaşabilir. Kuvvetli kazık kök yapar. 

Kestane boyu 25 m ye ulaşan dolgun ve genç yaşta düzgün gövdeli, geniş ve yaygın tepeli, uzun ömürlü bir ağaçtır. Kabuk ve gövde yapısı önceleri yani genç dallanma yaşlarında düzgün, üzerinde açık renkli mantar kabarcıkları vardır. Gövdeler tam boyuna ulaştıktan sonra esmer gri renkli, parçalı, yukarıdan aşağıya yarılmış kabuğa dönüşür. 

No comments:

Post a Comment