Thursday, July 3, 2014

Farklı Dinlerde Oruç Kavramı

Bütün dinlerde oruç kavramı ve oruç tutarak ibadet etmek yada günah çıkartmak kavramı yer almaktadır. İşte farklı dinlerde oruç tutmanın yeri ve uygulanma şekilleri:

Budizm’e göre oruç tutmak : Buda'ya göre, ne dünyaya bağlanmak ne de dünyadan vezgeçmez gerektiği belirtilir. Bu amaca ulaşmak için koyulmuş ve uygulanan kurallardan birincisi ve en önemlisi ise, her iki ayda bir oruç tutmak ve bu süre içinde de toplum içinde kişinin çevresine tüm günahlarını itiraf etmesidir. Buda'ya göre sonsuz kurtuluşa, yani Nirvana'ya engel olan tek şey arzulardır. Kurtuluş ancak arzuları terketmekle sağlanır. Ve arzulardan kurtulmanın birinci yolu da oruç tutmaktır. 

Brahmanizm’e göre oruç tutmak : Güney Asya Hint dinlerinden Brahmanizm'de her ayın 12 ve 13'üncü günlerinde oruç tutulur. Brahmanizm'de yaşlılar hastalar ve çocuklar dahi oruçtan muaf değildir. Bazıları insani isteklerini yenmek ve Budizm’de olduğu gibi bu dünyaya bağlanıp kalmamak için 15 gün boyunca oruç tutar. Bu süre içinde bir yudum sudan başka bir şey yiyip içmeleri orucu bozar. 

Taoizm’e göre oruç tutmak : Uzak doğuda daha çok görülen Taoizm'e göre oruç, daha kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Taoizm’de oruç, ibadetten daha çok kişinin sağlığı uzun süre koruma ve böylece yaşlanmayı geciktirme özelliğiyle varolmaktadır. Çinlilerin bir dini olan Taoizm’de halk ayrıca genel bayram günleri ile kötülüklerin arttığına inandıkları mevsimsel dönemlerde de kendilerini her türlü kötülükten korumak için oruç tutarlar. 

No comments:

Post a Comment