Thursday, July 3, 2014

Musevilikte Oruç Kavramı

Daha önceki yazımızda bahsettiğimiz gibi Hıristiyanlıkta olduğu gibi Musevilik’tede oruç terimi mevcuttur. Tevrat'ta bazı özel ve kutsal günlerde oruç tutulması emredilmektedir. Yahudilikte yani musevilikte oruç nefsi terbiye etme, bir çeşit ibader ve acı çekme yani işlendiği düşünülen günahlardan dolatı kendini cezalandırma aracı sayılırken, bazen de yaradana daha çok yaklaşma aracı olarakta kabul edilmektedir. Tevrat'ta belirtildiğine göre, Hz. Musa Tur Dağı'nda 40 gün 40 gece kalmış ve bu süreyi oruç tutarak geçirmiştir. 

Babil döneminde bir çeşit yas, matem ve üzüntü belirtisi olarakta oruç tutulurdu. Yahudiler, Allah'ın kendilerine felaketler verdiğine inandıkları dönemlerde de sürekli oruç tutardı. Yani oruç genel olarak Musevilikte’de hem bir çeşit cezalandırma hem bir çeşit yas hemde Allah’a daha çok yaklaşma tarzında ibadetler olarak öne çıkmaktadır.

Çocuklar yahudi dininde 12'nci yaşlarından bir ay aldıklarında oruca başlar. Yahudilik'te tutulması gerekli görülen genelde herkes tarafından uygulanan tek oruç Yom Kippur “tövbe etme” adı verilen keffaret orucudur. Kippur tövbe etme yada pişmanlık duyma anlamındadır. Bu oruç İmsak önceki akşam güneş batarken başlar. O gece ve ertesi gün ilk iki yıldız görününceye kadar da yemek içmek yasaktır. Bu süre yaklaşık 25 saattir.

No comments:

Post a Comment