Yıllardır çevreye yayılan zehirli maddeler, toksinler ve atıklar tüm dünya genelinde yaklaşık 200 milyon insanın yaşamını tehdit ediyor ve yayılmayada devam ediyor. İşte merkezi İsviçre’deki Green Cross Vakfı’nın hazırladığı dünyadaki en zehirli yerlerden örnekler:
Gana Atık sahası : Gana'nın Agbogbloshie bölgesindeki katı ve elektronik atık sahasında milyonlarca eski elektronik eşya, uydu anteni ve bozuk televizyonların içindeki bakırın çıkarılıp satılmak için kabloların yakılması sırasında ortaya çıkan kurşun, sağlık açısından büyük bir tehlike oluşturuyor.
Endonezya Citarum nehri: Cava Adası’ndaki Citarum Nehri, içme suyundan yaklaşık bin kat daha kirli. Suda, yüksek oranda alüminyum ve demir bulunan suyu etraftaki iki bine yakın fabrika hergün kirletiyor. Ölümlerin sayısı ise hergün artıyor.
Rusya Dzerşinzk Bölgesi : Dzerşinskte 1930 - 1998 yılları arasında yaklaşık 300 bin ton kimyasal atığın yanlış şekilde imha edilmesi sonucu birçok kimyasal, hem yeraltı sularına hem de havaya karışmış. Bu bölgede kadınlar ortalama 47, erkekler ise 42 yıl yaşıyor.
Ukrayna Çernobil Santrali: 25 Nisan 1986’da nükleer santralde yapılan bir deney sırasında ölümcül sonuçlara yol açan kazadan bu yana bölgenin 30 kilometre çevresinde hiç kimse yaşamıyor. Buna rağmen bölgede yaşayan birçok insansa lösemiye yakalanmaya devam ediyor.
Matanza - Riachuelo Nehri: Arjantin'de 15 bine yakın fabrika atık sularını Matanza-Riachuelo Nehri’ne boşaltıyor. nehir suyunda yüksek miktarda çinko, kurşun, bakır, nikel ve diğer ağır metaller bulunuyor. Yerel halk özellikle bağırsak ve solunum yolu hastalıklarından şikayetçi.
No comments:
Post a Comment