Zencefil daha çok tropikal iklim bölgelerinde yetişen yumru köklü bir bitkidir. Genellikle çiçekleri sarı renktedir. Zencefilin çiçeğinden değil kökünden yararlanılır. Kökleri genellikle yerin 20 cm altında yer alır. Özellikle asyalıların bolca tükettiği zencefil onlar için bir sifa aracıdır. Özellikle yemeklerinin yanında ve yemeklerden sonra çayını tüketirler. Günde mutlaka 1 fincan zencefil çayı tüketmeye özen gösterirler. Asyadan sonra Hindistan dada çok tüketilir. Çin'de 4000 yıldır kullanılan bu bitkiden çeşitli şekilllerde yararlanmaktadırlar.
Kalsiyum, B ve C vitaminleri oldukça fazladır. Birbiri içine geçmiş kökleri sanki bir resmi andırır. Zencefilin son zamanlarda kansere de iyi geldiği anlaşılmıştır. Ancak aynı zamanda zencefil kullnırken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır. Özellikle zencefil çok fazla tüketildiğinde mide bulantısı ve diyareye neden olmaktadır. Ayrıca tansiyonu düşürmekte ve kanı sulandrımaktadır. Bu nedenle bu şifalı bitkiyi kullanırken dozuna çok dikkat etmek gerekmektedir.
Zencefilin en önemli faydaları arasında şunlar yer alır: Soğuk algınlığında çayının tüketilmesi hastalığı çok çabuk atlatılmasını sağlar. Vücut sıcaklığını yükselmesiyle terleme sağlar. Romatizmal agrılar içinde yine çayını tüketmekte fayda vardır. Günde yüzde 2 oranında bir miktar zencefil tüketimi için yeterli olacaktır.
No comments:
Post a Comment