Zencefil Asya, Malezya ve Hindistan'da yetişen bir bitkidir. 1-2 metre boyunda olan ve çok yıllık bir bitki türüdür. Ülkemizde malesef zencefil yetişmemektedir. Zencefil zingiberon, zingiberol, fellandron, borneol, sineol sitrali içeren uçucu yağ ile nişasta, yapışkan bitki sıvısı ve reçine yönünden zengindir.
Zencefil çayı oldukça faydalı bir çay olmakla birlikte çok tüketilmemesi gerekmektedir. Zencefil çayını yaparken zencefilin toz halinide kullanabilirsiniz. Kök halinde olanalrı dilimleyerekte kullanbilirsiniz. Zencefilin kök halinde olanları daha çok tavsiye edilmektedir. Bir kupanın içine zencefili dilimleyip içine sıcak su koyup 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra içine isterseniz bal koyulup tüketilebilir. İstenilirse sadece zencefil değil sevdiliğiniz başka bir bitki çayınıda karıştırarak değişik tadlar çıkartabilirsiniz.
Zencefil sadece zayıflamaya yardımcı değil aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarında oldukça faydalıdır. Bunun yanında kan dolaşımını hızlandırması, mide rahatsızlıklarının giderilmesinde de kullanılmaktadır. Özellikle soğuk algınlığında terlemeye da yardımcı oldugu için tüketilmesi faydalı bir çaydır. Bunun yanında çayı ile gargara yapılırsa boğaz ağrılarını giderdiği de bilinmektedir. Hamilelerde de zencefil çayı tüketimi bebeğin gelişimine etkisi vardır.
No comments:
Post a Comment